28-10-2024
DONAŢII DIN PARTEA CADRELOR DIDACTICE USARB
Donaţie din partea autorului Vitalie Rusu, conf. univ., dr., Decan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale
Vitalie Rusu, conf. univ., dr., Decan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, a donat Bibliotecii Ştiinţifice a USARB un lot de carte ce include 6 exemplare din domeniul dreptului. Publicaţiile sunt scrise în limbile română şi engleză şi abordează subiecte precum: tactica efectuării cercetării la faţa locului, tactica experimentului, tactica audierii şi confruntării, principiul contradictorialităţii în procesul penal, importanţa acuzării în procesul penal contradictorial, tehnicile de investigare traseologică.
Aceste resurse informaţionale vor fi utile pentru angajaţii sistemului organelor de drept: ofiţeri de urmărire penală, ofiţeri de investigaţii, procurori, judecători, avocaţi, dar pot servi şi o sursă de cercetare şi instruire pentru cadrele didactice, studenţii şi masteranzii de la Catedra de Drept.
Donaţie din partea doamnei Natalia Gașițoi, conf. univ., dr., rectorul USARB
O nouă donaţie venită din partea doamnei Natalia Gașițoi, conf. univ., dr., Rectorul USARB, a completat colecţia Bibliotecii Ştiinţifice a USARB. Lotul de carte include 2 exemplare ale publicaţiei seriale Vatra noastră românească, Anul 25, nr. 53(74). Serie nouă, ianuarie-martie 2024 şi o resursă informaţională Biserica „ Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” : 500 de ani de la sfinţire : Istorie – Credinţă – Cultură şi Civilizaţie / Vasile Demciuc. – Suceava : Crimca, 2022. – Bibliogr.: p. 185-196. – ISBN 978-606-734-171-3.
În aceste publicaţii depistăm informaţii despre datele remarcabile şi comemorabile ale românilor (Ziua Culturii Naţionale, Ziua Unirii), totodată, este reliefată arhitectura bisericească, istoria şi activitatea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava la cei 500 de ani de la înfiinţare.
Donaţie din partea doamnei Lidia Pădureac, dr. în istorie, prim-prorector pentru activitatea didactică a USARB
Lidia Pădureac, conf. univ., dr. în istorie, Prim-prorector pentru activitatea didactică USARB a donat Bibliotecii Ştiinţifice un lot de carte, ce cuprinde 11 exemplare, din domeniul religiei, scrise de ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Publicaţiile au fost editate la Galaţi, editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi tratează următoarele aspecte: valorile satului românesc promovate de preoţi, învăţători, gospodari, însemnătatea şi puterea rugăciunii, rolul filantropiei şi a comuniunii în societate, prezenţa lui Dumnezeu în cugetul oamenilor, mersul la biserică, pe înțelesul copiilor, temeiul educaţiei creştine în familie, în şcoală şi în lume.
Vor fi utile tuturor utilizatorilor care vor să afle gânduri din vistieria inimii ce ţin de taina vindecării şi lumina dreptei credinţe.
DONATORI PARTICULARI
Donaţie din partea autorului Ion Gorgan, Chişinău
Autorul bălţean Ion Gorgan a donat Bibliotecii Ştiinţifice a USARB 3 lucrări ce abordează mai multe teme: drama intelectualilor de la sate, tradițiile esențiale ale neamului nostru, lupta dintre bine şi rău şi prezintă note biografice din viaţa medicului legist, pedagogului, publicistului şi academicianului Gheorghe Baciu.
Autorul scrie într-un „stil foarte nesofisticat, foarte simplu, care mizează pe participarea emotivă a cititorului, deci el invită, angajează într-un dialog cititorul despre aceste probleme ale existenței, vieții, dragostei, dar și ale tineretului nostru de astăzi (Mihai Cimpoi).
Donaţie din partea autoarei Valentina Popovici, Bălţi
Autoarea Valentina Popovici a oferit în dar Bibliotecii Ştiinţifice a USARB lucrarea Iubirea şi oamenii / Valentina Popovici ; coperta: Olga Kornienkova. – Bălţi : [S. n.], 2024. – 113 p. – ISBN 978-9975-161-83-1, în care este prezentată o imagine amplă asupra vieții cotidiene şi enumerate urmările nefavorabile în urma schimbărilor drastice a comportamentelor indivizilor în societate.
„Ce se petrece pe planeta noastră? Care sunt cauzele dereglărilor în procesul de evoluţie al umanităţii? Cum se poate de corectat şi cine este în gradul de a opri aceste mutaţii?” – sunt întrebările la care cititorul va găsi răspuns, lecturând acest roman.
Donaţie din partea autorului Alexandru Romantovschii, Moscova, Rusia
Autorul Alexandru Romantovschii, prin intermediul doamnei Tatiana Suzanscaia, a donat Bibliotecii Ştiinţifice a USARB 2 exemplare ale monografiei Интернет-комментарии в электронных СМИ: Комплексный дискурсивный подход / А. В. Романтовский. – Москва : Издательство Флинта, 2024. – 192 с. – Библиогр.: с. 133-145. – ISBN 978-5-9765-5378-1.
Monografia este dedicată analizei comentariilor de pe Internet la articolele din media electronică - unul dintre genurile de comunicare digitală cu cea mai dinamică dezvoltare în ultimii ani. În urma analizei rezultatelor a peste 2000 de comentarii pe internet a fost introdus termenul „discurs al problematizării”, indicând trăsăturile diferențiale corespunzătoare (markeri ai reacției cognitiv-emoționale la informație, markeri ai clasificării propozițional-modale spontane a fenomenelor, a persoanelor, markeri de reprezentare a desfăşurării evenimentelor).
Studiul se adresează lingviștilor, precum și tuturor cititorilor instruiți interesați de problemele comunicării moderne pe Internet.
Donaţie din partea autorului austriac Franzobel, Vöcklabruck, Austria
Colecţia Bibliotecii Ştiinţifice a USARB a fost îmbogăţită cu 2 exemplare ale romanului Pluta Meduzei : Roman după o întamplare adevărată / Franzobel ; în româneşte de Victor Scoradeţ. –
Bucureşti : EuroPress, 2022. – 590 p. – (Roman). – ISBN 978-606-668-278-7, oferit în dar de autorul austriac Franzobel.
Tema acestui studiu literar este supraviețuirea și limitele naturii umane. „Brutal și ironic, violent și cinic, pe alocuri șocant – nu în ultimul rând, prin scenele de canibalism, dovedite ulterior în instanță, Pluta Meduzei este un roman minuțios documentat, un roman de aventuri”, dar și un „studiu fascinant al limitelor civilizației umane”, cum spune un comentator.
Donaţie din partea autorului Maxim Gradinari, elev la Colegiul „Ion Creangă” din cadrul USARB
Colecţia Bibliotecii Ştiinţifice a USARB a fost îmbogăţită cu 4 exemplare ale plachetei de versuri Nistrul care ne uneşte / Ala Mîrza-Turbal, Maxim Gradinari. – Chişinău : Editura Davexim Com, 2024. – 119 p. : fot. – ISBN 978-5-86654-019-8, oferite în dar de Maxim Gradinari, autor. În acest volum sunt incluse creațiile doamnei Ala Mîrza-Turbal din Rîbnița și ale tânărului Maxim Gradinari din Solonceni (Rezina), elev la Colegiul „Ion Creangă” din cadrul USARB. Natura, dragostea, lumea copilăriei, familia, prietenii, pacea, apa – reprezintă temele și motivele abordate care dezvăluie trăirile lăuntrice şi gândurile autorilor.
Este editat grație inițiativei locale cu același nume, implementat de A.O. „Nufărul”, cu sprijinul Programului „Dezvoltarea Capacităților pentru Inițiative Locale de Pace” realizat de Centrul CONTACT în parteneriat cu UN Women în cadrul Proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), PNUD, UN Women și finanțat prin Fondul Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).