24-10-2024
Biblioteca Științifică a USARB a organizat în data de 24 octombrie „Ziua bazelor de date științifice” în cadrul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis, cu studenții anului I, grupele ES11Z, EG11Z, EF11Z, Facultatea de Litere, Catedra de Filologie Engleză și Germană.
Pe parcursul întâlnirii, utilizatorii au avut ocazia să cunoască resursele cu acces deschis, alături de conținuturi licențiate, care oferă multe beneficii cercetătorilor. Despre oportunitățile de care dispun astăzi studenții datorită instrumentelor moderne create de bibliotecari au vorbit bibliotecarele Valentina Topalo, Angela Hăbășescu, Elena Țurcan și Olga Dascal. Acestea au discutat despre utilizarea Repozitoriului Instituțional ORA USARB, PRIMO ExLibris - Catalogul Partajat a 7 biblioteci universitare din RM, Biblioteca Digitală și utilizarea cunoștințelor legate de diverse subiecte din cele peste 100 de baze de date, produsele informaționale ale acestora, în special EBSCO și RESEARCH4LIFE, la care Biblioteca este abonată.
În acest context, Olga Dascal a prezentat expoziția „Influența revistelor în stimularea și îmbunătățirea continuă a calității învățământului", reviste pe care studenții le pot explora în baza de date Journal Donation Project din colecția Bibliotecii Științifice.
În cadrul evenimentului, cei prezenți au avut o discuție cu Angela Coşciug, dr., conf. univ., redactorul șef al Revistei „Limbaj și Context", revistă internațională de lingvistică, semiotică și știință literară („Speech and Context: Journal of Linguistics, Semiotics and Literary Science"). Revista este dedicată accesului deschis real și imediat pentru munca academică. În cadrul panelului, Doamna Angela Coşciug a vorbit despre importanța Accesului Deschis, publicarea articolelor profesorilor din USARB în acces deschis și buna colaborare cu Biblioteca Științifică a USARB. De asemenea, a subliniat că fiecare publicare avantajează autorul și cercetarea, or mai mulți utilizatori pot accesa munca fiecăruia în parte. Revista se regăsește în bibliotecile din Europa, Statele Unite ale Americii, Biblioteca Congresului și în baze de date internaționale cunoscute în întreaga lume.
Valentina Topalo, bibliotecară principală, coordonatoarea Centrului de Documentare a ONU al BŞ USARB, a amintit celor prezenți despre Ziua Internațională a Națiunilor Unite, sărbătorită la 24 octombrie de cele 193 de țări membre ale ONU, îndemnând studenții să acceseze bazele de date ale Organizației Națiunilor Unite și Programul Națiunilor Unite în Moldova, precum și bazele de date la care Biblioteca Științifică este abonată.