10 mai 2024

LECTURA DE WEEKEND. PÂINEA NOASTRĂ CEA DIN TOATE FILELE de Vasile ROMANCIUC

 „...Cuvântul leagă Cerul şi Pământul
Întru speranţă şi întemeiere.
Cuvântul naşte tihna şi frământul...
Cuvântul – suferinţă, mângâiere...”
(Cuvântul, Vasile ROMANCIUC)

În acest weekend primăvăratic, Vă recomandăm antologia de versuri Pâinea noastră cea din toate filele de Vasile Romanciuc, apărută la Chişinău, Editura Cartier, 2020.

Lucia Ţurcanu afirmă că „Vasile Romanciuc rămâne un poet pe cât de sensibil, pe atât de profund. Imaginile din textele sale, elaborate cu multă grijă pentru cuvântul scris şi cu multă încredere în relevanţa a ceea ce rămâne nespus, impresionează prin inedit, bucură prin frumuseţe, bulversează prin adevărul pe care îl transmit...

Volumul conţine poezii, sonete, rondeluri şi terţine despre limbă, neam şi pământ, scrise cu multă dragoste şi dăruire.

08 mai 2024

SĂRBĂTOAREA PĂCII ŞI A UNITĂŢII. 9 MAI – ZIUA EUROPEI

În fiecare an, în ziua de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, Pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de Declaraţia Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa. 

În acest context, în colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică este organizată expoziţia de carte cu genericul SĂRBĂTOAREA PĂCII ŞI A UNITĂŢII, 9 MAI – ZIUA EUROPEI, la care sunt expuse cele mai relevante şi recente documente ce abordează acest subiect. 



PERIODICE ROMÂNEŞTI VECHI

Documentele din categoria publicaţii seriale vechi reprezintă o prioritate în activităţile de cercetare, instruire, studii și descoperiri ştiinţifice la toate nivelurile. Publicaţiile seriale reprezintă o importantă sursă de informare şi cunoaştere pentru toate categoriile de utilizatori. Serialele conţin, în general, informaţii din toate domeniile şi sunt deosebit de utile în comunităţile ştiinţifice.

Publicaţiile seriale, oferite de Victor Spinei, academician român, istoric, arheolog - 11 titluri noi în 25 volume, sunt considerate lucrări valoroase din domeniile: istorie, filozofie, filologie, ştiinţă, artă, biologie, geografie, cultură etc.

Periodicele vor fi localizate în Colecţia de Documente Rare a Bibliotecii Ştiinţifice şi vor fi un suport real pentru satisfacerea deplină a necesităţilor informaţionale complexe ale studenţilor, cadrelor didactice, cercetătorilor şi altor categorii de utilizatori.

07 mai 2024

AUTOCUNOAŞTERE ŞI DEZVOLTARE PERSONALĂ. O MEMORIE EXCEPŢIONALĂ de Jim KAROL şi Michael ROSS

Atât tinerii, cât şi adulţii se confruntă uneori cu o stimă de sine scăzută, care atrage eşecul atât în plan profesional, cât şi în relaţiile cu ceilalţi.

Michael Ross şi Jim Karol în cartea O memorie exceptională (Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2022) ne arată ce paşi trebuie să facem pentru a avea o memorie excepţională şi o viaţă lipsită de stres, indiferent de vârstă, statut social ori trecut. Prin intermediul propriilor poveşti de viaţă autorii trasează un drum de urmat pentru fiecare cititor care are curajul să (re)dobândească controlul asupra propriei vieţi.

Cartea poate fi consultată în colecţia sălii de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale. Arte a BŞ USARB.

03 mai 2024

PAŞTELE – BUCURIE ŞI RECUNOŞTINŢĂ

Paştele este printre cele mai importante sărbători ale creştinilor, sărbătoarea luminii şi a sufletului, Învierea lui Iisus Hristos.

Sfânta sărbatoare de Paşte reprezintă un moment în care dragostea, pacea şi seninătatea se unesc. Tradiţional, gospodinele încondeiază ouă, pregătesc bucate alese, coc pască şi cozonaci. De Paşte persoanele dragi, toţi membrii familiei, se strâng la masă, ciocnesc ouă, vopsite în culoarea roşie, în timp ce rostesc „Hristos a Inviat!” şi „Adevărat a Inviat!”.

Sărbătorile de Paşti emană de fiecare dată o atmosferă deosebită. 

În acest context, Vă invităm la expoziţia Paştele – bucurie şi recunoştinţă, în care sunt prezentate documente despre tradiţiile şi obiceiurile pascale, simbolica acestei sărbători.

Toate sursele pot fi împrumutate la domiciliu din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice a USARB.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi!

LECTURA DE WEEKEND. ÎNTRE DOUĂ LUMI de Suleika JAOUAD

Pentru acest weekend Vă recomandăm cartea Între două lumi, semnată de scriitoarea, jurnalista, speakerul motivaţional Suleika Jaouad. Volumul este o biografie memorabilă, în care autoarea dezvăluie cu sinceritate şi intensitate povestea sa cutremurătoare despre lupta împotriva leucemiei şi încercarea de redescoperire a sensului vieţii după vindecare. Cartea se împarte între două părţi semnificative, oferind cititorilor o privire profundă a experienţei scritoarei cu leucemia, dar şi călătoria sa de 100 de zile pentru a vizita oamenii care au fost alături de ea în timpul tratamentului.

 „O carte impresionantă, tulburătoare şi universal valabilă, care ne vorbeşte despre durere şi frică, dar şi despre vindecare şi izbăvire. Cu multă empatie, Suleika Jaouad ne arată ce înseamnă să trăieşti şi să înfrunţi moartea, pentru a reveni şi mai plenar la viaţă.”
(Square Books)

30 aprilie 2024

TITLURI NOI ÎN COLECŢIE

În colecția sălii de împrumut nr. 2 Documente didactice şi metodice au apărut cărţi noi, în care se abordează dezvoltarea fizică a copiilor: 

  • Polevaia-Secăreanu, Angela. Didactica dezvoltării şi pregătirii fizice a copiilor cu autism prin activităţi motrice cu caracter sportiv-aplicativ : Suport de curs / Angela Polevaia-Secăreanu ; Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. - Chişinău : [S. n.], 2023. - 80 p. ; tab.. - Bibliogr.: p. 74-79. - ISBN 978-9975-68-501-6.
  • Polevaia-Secăreanu, Angela. Curriculum la programul de formare profesională a adulţilor / modulul Didactica dezvoltării şi pregătirii fizice a copiilor cu autism prin activităţi motrice cu caracter sportiv-aplicativ / Angela Polevaia-Secăreanu ; Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Departamentul Formare Profesională Continuă. - Chişinău : [S. n.], 2023. - 28 p. ; tab.. - Bibliogr.: p. 24-28. - ISBN 978-9975-68-500-9.

Lucrările de faţă asigură realizarea finalităților planificate pentru formarea profesională continua a profesorilor de educație fizică și antrenorilor la diverse probe de sport, prin dezvoltarea competențelor cognitive, praxiologice, metodologice, comunicative, precum și dezvoltarea capacităților de personalitate specială, priceperilor rațiunii creative.

Publicațiile pot fi consultate în sala de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale. Arte a BŞ a USARB şi împrumutate la domiciliu la sala de îmrumut nr. 2 Documente didactice şi metodice.