20 mai 2024

AUTOCUNOAŞTERE ŞI DEZVOLTARE PERSONALĂ. LECŢII DINTR-UN SECOL DE VIAŢĂ de Edgar MORIN

Cartea Lecţii dintr-un secol de viaţă (Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2022) de Edgar Morin este confesiunea unui om care, după ce a trecut prin aproape toate crizele secolului al XX-lea, și-a pierdut încrederea în proiectul european. Dar care, la vârsta de 101 ani, deschide ochii în fiecare dimineață cu credința că frumusețea încă poate salva lumea. Veritabil copil al istoriei recente, Edgar Morin ne povestește despre iubiri, război, filozofie și greșeli, despre lecturi, prietenii, idei și obsesii, despre neprevăzut și incertitudine, dar mai ales despre calitățile unei existențe desfășurate permanent sub semnul îndoielii.

Cartea poate fi consultată în colecţia sălii de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale. Arte a BŞ USARB.



17 mai 2024

LECTURA DE WEEKEND. POVESTEA FĂRĂ SFÂRŞIT de Michael ENDE

„Orice poveste adevărată este o poveste fără sfârşit.”

Pentru weekend Vă recomandăm cartea Povestea fără sfârşit de scriitorul german Michael Ende, un roman fantastic care împleteşte armonios ficţiunea cu realitatea, publicat pentru prima dată în 1979, adaptat mai târziu pentru marile ecrane în mai multe filme.

Cartea reprezintă o poveste în poveste, ce demonstrează că magia există cu adevărat, nimic nu se sfârşeşte, ci doar se schimbă.

Când Bastian descoperă într-un anticariat o misterioasă carte legată în mătase arămie, nici prin gând nu-i trece că o să-i fie încredinţată o misiune importantă. E nevoit să pătrundă cumva în carte şi să salveze Fantázia, un tărâm al imaginaţiei în care orice este posibil, şi în care te poţi şi pierde. Viaţa Crăiesei Copile stă în mâinile sale şi e hotărât să rişte totul pentru a o salva...

16 mai 2024

ACHIZIŢII NOI DIN DOMENIUL LIMBII ROMÂNE

Didactica limbii române
Propunem în atenţia utilizatorului suportul de curs în două volume Didactica limbii române (Bălţi, 2024), apărut recent în colecţia sălii de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale. Arte a BŞ a USARB, semnat de un grup de autori, condus de Viorica Popa, conf. univ., dr. în filologie la Catedra de Limba română și filologie romanică, Facultatea de Litere, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Suportul pentru unitatea de curs Didactica limbii române rezidă în:

  • structurarea pe cinci unităţi de învăţare;
  • orientarea spre formarea şi dezvoltarea a cinci competenţe specifice profesionale;
  • organizarea pe repere teoretico-aplicative, teme de reflecţie, produse curriculare etc.;
  • conceperea lui (inter)activă;
  • contextualizarea pe cadrul curricular pentru învăţământul primar actual.

Lucrarea oferă sugestii şi recomandări de real folos elevilor din colegii şi studenţilor, viitoarelor cadre didactice, precum şi tinerilor specialişti, în a găsi soluţii eficiente în organizarea şi desfăşurarea creativă a procesului de predare-învăţare-evaluare la Limba şi literatura română în clasele primare.

13 mai 2024

AUTOCUNOAŞTERE ŞI DEZVOLTARE PERSONALĂ. MODELE MENTALE de Peter HOLLINS

Dacă simţi că eşti suprasolicitat, iar ziua de lucru trece fără a putea să termini tot ceea ce ţi-ai propus, cartea lui Peter Hollins Modele mentale: 30 de instrumente de gândire ce separă mediocrul de excepţional (Braşov, Creator, 2021) îţi oferă 30 de modele mentale care să te ajute să faci ordine în propria dezordine şi să fii eficient în soluţionarea problemelor.

Ce este un model mental?

Este un tipar ce are rolul de a-ţi atrage atenţia la elementele importante ale situaţiilor cu care te confrunţi. Tiparul defineşte contextul, fondul şi direcţia. Capeţi înţelegere chiar dacă nu ai cunoştinţele sau experienţa necesare, ori îţi lipseşte abilitatea de a lua decizii optime.

Modelele mentale îţi oferă posibilitatea de a înţelege o situaţie şi de a prevedea anumite rezultate pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Acestea mai pot fi asemănate cu ochelarii pe care ţi-i pui când vrei să te concentrezi pe un detaliu anume. Nu putem învăţa modele pentru fiecare scenariu posibil, dar le putem găsi pe cele aplicabile la scară largă, şi utilizându-le frecvent, ne putem simplifica mecanismele alegerilor.

Cartea poate fi consultată în colecţia sălii de lectură nr. 3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale. Arte a BŞ USARB.

10 mai 2024

LECTURA DE WEEKEND. PÂINEA NOASTRĂ CEA DIN TOATE FILELE de Vasile ROMANCIUC

 „...Cuvântul leagă Cerul şi Pământul
Întru speranţă şi întemeiere.
Cuvântul naşte tihna şi frământul...
Cuvântul – suferinţă, mângâiere...”
(Cuvântul, Vasile ROMANCIUC)

În acest weekend primăvăratic, Vă recomandăm antologia de versuri Pâinea noastră cea din toate filele de Vasile Romanciuc, apărută la Chişinău, Editura Cartier, 2020.

Lucia Ţurcanu afirmă că „Vasile Romanciuc rămâne un poet pe cât de sensibil, pe atât de profund. Imaginile din textele sale, elaborate cu multă grijă pentru cuvântul scris şi cu multă încredere în relevanţa a ceea ce rămâne nespus, impresionează prin inedit, bucură prin frumuseţe, bulversează prin adevărul pe care îl transmit...

Volumul conţine poezii, sonete, rondeluri şi terţine despre limbă, neam şi pământ, scrise cu multă dragoste şi dăruire.

08 mai 2024

SĂRBĂTOAREA PĂCII ŞI A UNITĂŢII. 9 MAI – ZIUA EUROPEI

În fiecare an, în ziua de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, Pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de Declaraţia Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa. 

În acest context, în colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică este organizată expoziţia de carte cu genericul SĂRBĂTOAREA PĂCII ŞI A UNITĂŢII, 9 MAI – ZIUA EUROPEI, la care sunt expuse cele mai relevante şi recente documente ce abordează acest subiect. 



PERIODICE ROMÂNEŞTI VECHI

Documentele din categoria publicaţii seriale vechi reprezintă o prioritate în activităţile de cercetare, instruire, studii și descoperiri ştiinţifice la toate nivelurile. Publicaţiile seriale reprezintă o importantă sursă de informare şi cunoaştere pentru toate categoriile de utilizatori. Serialele conţin, în general, informaţii din toate domeniile şi sunt deosebit de utile în comunităţile ştiinţifice.

Publicaţiile seriale, oferite de Victor Spinei, academician român, istoric, arheolog - 11 titluri noi în 25 volume, sunt considerate lucrări valoroase din domeniile: istorie, filozofie, filologie, ştiinţă, artă, biologie, geografie, cultură etc.

Periodicele vor fi localizate în Colecţia de Documente Rare a Bibliotecii Ştiinţifice şi vor fi un suport real pentru satisfacerea deplină a necesităţilor informaţionale complexe ale studenţilor, cadrelor didactice, cercetătorilor şi altor categorii de utilizatori.